“`html
ANKARA (İGFA) – 1. Anadolu Opera ve Bale Festivali, “Yetenek Her Yerde” temasıyla Şırnak Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladığı etkinliklerle öne çıktı.
Etkinliğin açılışında, DOB Genel Müdürü ve Sanat Yönetmeni Tan Sağtürk, müdür Hamza Özcan ve öğrenciler tarafından karşılandı. Öğrenciler, misafirlere kısa bir dinleti sundular.
Tan Sağtürk’ün yanı sıra Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Ersoy, Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Mithat Karakelle ve diğer sanatçılar, yetenekli gençlerle bir araya gelerek, sanata dair deneyimlerini paylaştılar.
Konferans salonunda gerçekleşen konuşmasında, festivalin büyük bir adım olduğunu dile getiren Sağtürk, “Ülkemizin dört bir yanına yayılan bu etkinlik, sanatçıları seyirciyle buluşturmak ve yetenek taramaları yapmak amacı taşımaktadır,” dedi.
Çocukluk hayallerinin peşinden koştuğunu belirten Sağtürk, “Sanatın içindeki yolculuğumuz 45 yılı geçti. Zor zamanlardan geçtik fakat artık Bakanlığımızın desteğiyle daha güçlü bir şekilde yol alacağız. 23 il belirledik ve gelecek yıl yeni yerler de ekleyeceğiz.” şeklinde ekledi.
Çocukların ailelerine selam gönderdiğini paylaşan Sağtürk, festivalin genel ilgisinin büyük olduğunu vurguladı.
Öğrencilerin Ankara ziyaret talebi
Açılış konuşmalarının ardından, Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Mithat Karakelle, çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Soprano Mehlika Karadeniz, yürekten seslendirdiği eserlerle dinleyicileri büyüledi.
Sonrasında öğrenciler, flüt, piyano, bağlama ve vokal yeteneklerini sergileyerek, davetlilerden büyük alkış aldı.
Bakan Yardımcısı Mumcu, öğrencileri başarılarından ötürü kutladı.
Etkinlik sonrası, gençler, Şırnak Güzel Sanatlar Lisesi olarak Ankara’ya gelmek ve oradaki konservatuvarları gezmek istediklerini ifade etti. Sağtürk, misafirlerin taleplerine olumlu yanıt verdi.
Şırnak’taki gençlerin sanat hayalleri
Etkinlik sonrası basına açıklama yapan Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Mithat Karakelle, yetenekli gençlerle tanışmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Karakelle, “Talepkar gençlerin mesleklerine dair hayalleri var. Şırnak’tan Ankara’ya gelme isteği dile getirdiler ve bu isteği gerçekleştireceğiz,” diye konuştu.
Ayrıca, turnenin şehirlerle olan ilişkileri güçlendirdiğini vurguladı ve bu tür etkinliklerin bölgelere sanatı taşıyacağına inandığını aktardı.
Gençlerden sanatçı hayalleri
12. sınıf öğrencisi Sudecan Kaplan, etkinlikte duyduğu heyecanı ve mutluluğu dile getirerek, “Keman çalmayı dört yıldır sürdürüyorum. Umarım ileride burada gelen sanatçılar gibi olabilirim,” ifadesinde bulundu.
Diğer bir öğrenci Emirhan Bayram, sanata olan ilgilerini ve İstanbul’da konservatuvar okuma hayallerini anlattı.
Festival bünyesinde, “Şehr-i Nuh” adlı konser dinleyicilerle buluştu ve geniş bir katılım sağlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde yeni sanat projelerinin ilk adımı, Şırnak’ta atılmış oldu.
İlk konser, 15 Temmuz Kongre Merkezi’nde yer aldı ve yerel yönetimlerden üst düzey yetkililer etkinliği takip etti.
Sanat ve kültür, ulusun temel gücüdür
Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, etkinliğin anlamını, sanatın bir milletin ruhunu güçlendirdiği gerçeği ile açıkladı. Sanatın Anadolu’nun her köşesine ulaştırılmasının hedeflendiğini belirtti.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, festivalin Şırnak’taki açılışıyla büyük bir gurur yaşadıklarını ifade etti. “Amacımız, opera ve bale gibi sanatların sadece belirli gruplara değil, tüm toplum kesimlerine hitap ettiğini göstermek,” dedi.
Sanatçılar ve izleyiciler beraber türkü söyledi
Konserin ardından sanatçılar, Türk sanat müziği eserlerini seslendirirken, dinleyiciler de onlara eşlik etti.
Büyük bir coşku içerisinde gerçekleşen etkinlikte, Şırnaklılar, sanatçılarla birlikte halay çekti ve keyifli zaman geçirdi.
Ekonomi ve sanat bir arada konuşuluyor
Milletvekilinin açıklamalarına göre, kültür ve sanatın yalnızca ekonomik değil, sosyal değerlerini de yükselttiğine dikkati çekti.
Belediye Başkanı da etkinliğin tekrarının önemini vurgulayarak, “Bu tür organizasyonlarla dolu bir geleceğe doğru yürüyoruz,” ifadesini kullandı.
“`