Davos’a ‘yeni dünya’ damgası
Davos Zirvesi Başladı: Akıl Çağında İşbirliği Teması Öne Çıkıyor
Davos zirvesi, iş insanları, siyasetçiler, akademisyenler ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirerek 130 ülkeden katılımcıyı bir araya getiriyor. Bu yıl “Akıl Çağında İşbirliği” temasıyla düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Davos zirvesi, 55. kez gerçekleşiyor. Zirve, 21 – 24 Ocak tarihleri arasında 3 bin katılımcıyı ağırlarken, 60 devlet ve hükümet başkanı da katılımcılara seslenecek.
Küresel ekonomide yaşanan paradigma değişikliği döneminde, toplantıda büyümenin nasıl yeniden sağlanabileceği, yeni teknolojilerden nasıl faydalanılacağı, sosyal ve ekonomik dayanıklılığı güçlendirmenin yolları 220 oturumda ele alınacak.
ABD’nin yeni politikaları, küresel işbirliğinin zayıflaması, ticaret politikaları, yapay zeka ve dijitalleşme, temiz enerji dönüşümü, iklim değişikliğiyle mücadele, merkez bankalarının para politikaları, faiz ve enflasyon gibi konular oturumlarda konuşulacak.
Donald Trump ve Küresel Riskler
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, 23 Ocak’ta zirveye canlı bağlantı ile katılacak. Zirvede, 900’ü üst düzey yönetici olmak üzere 1600 iş dünyası temsilcisinin yer alması öngörülüyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Riskler Raporu’na göre, bu yıl en büyük risk devlet temelli silahlı çatışmalar olarak belirtilirken, aşırı hava olayları da uzun vadeli en büyük tehdit olarak görülüyor.
Oxfam’dan Eşitsizlik Raporu
Uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam tarafından yapılan bir rapora göre, dünyanın süper zenginlerinin serveti geçen yıl 2 trilyon dolar artarken, yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısında bir azalma olmadığı belirtildi. Milyarder sayısının arttığına ve toplam servetin 13 trilyon dolardan 15 trilyon dolara çıktığını vurgulayan raporda, yoksulların durumunun neredeyse değişmediği ifade edildi. Raporda, önümüzdeki 10 yıl içinde dünyada 5 dolar trilyonerinin olabileceği öngörüsü yer aldı.